Geschiedenis
De mensen achter de Hovaria hortensia's en de geschiedenis van hun bedrijf

Hovaria's zijn speciale hortensia's met ieder een eigen verhaal.
De ontwikkeling en productie geschiedt door Koos en zoon Wilko Hofstede uit het Betuwse stadje Huissen, gelegen aan de Rijn ten zuiden van Arnhem.

Het veredelings- en productiebedrijf van de familie Hofstede, waarvan Koos en Wilko de derde respectievelijk vierde generatie zijn, heeft vele van de bestaande hortensiarassen op de markt gebracht.

Vanaf de dertiger jaren werden vooral bolvormige hortensia's gekweekt in 4 kleuren. Bekende cultivars uit die tijd zijn 'King George' van Draps uit België, 'Mme Emile Mouillière' van Mouillière uit Frankrijk en 'Holstein' van Schadendorf uit Duitsland. Deze werden afgezet via de thuisverkoop aan handelaren en particulieren en ze werden in Huissen ook als straatversiering bij de processie gebruikt.

Hortensia's voor de processie in Huissen

Begin jaren '80 heeft Koos Hofstede de randbloeiende ofwel 'Teller' hortensia's in Nederland geïntroduceerd en in 1992 de 'Seringbloemige' hortensia, zodat een grotere variatie in het aanbod is ontstaan en de hortensiamarkt een flinke impuls heeft gekregen.

Produktontwikkeling
Al deze rassen waren bestaande vormen die in het buitenland in de handel waren of daar in botanische tuinen groeiden. Na gedegen onderzoek bleken er geen verdere, echt van belang zijnde noviteiten te bestaan. Toen heeft Koos samen met zijn zoon Wilko een kruisingsprogramma opgezet om met zelfontwikkelde hortensia's op de markt te kunnen komen.

Wilko studeerde 'plantenveredeling' aan Wageningen Universiteit en heeft zelf alle kruisingen uitgevoerd. Hij was al bezig voordat hij aan zijn studie begon. Samen met zijn vader stelt hij alle plannen op en samen selecteren ze de nieuwe rassen uit waarbij ze elkaar op vele gebieden aanvullen. Al het werk doen ze in eigen regie, van het veredelen, het aanvragen van de kwekersrechten tot het maken van de contracten in binnen- en buitenland en de marketing en promotie toe. Dit alles bijgestaan door Lia Hofstede, de vrouw des huizes.

Het productiebedrijf is bijna 3 hectare groot (kassen & containervelden), gelegen op meerdere locaties in Huissen. De Hofstedes telen naast hortensia ook hangplanten en Begonia Lorraine, een winterbloeiende begonia met kleine rose of witte bloempjes waarvan de bloemknoppen in de donkere jaargetijden niet afvallen.

Het handelsbedrijf koopt en verkoopt hortensia's in binnen- en buitenland en heeft contracten met kwekerijen die ervoor zorgen dat de rassen van de Hofstedes (met de merknaam Hovaria®) in Europa, de Verenigde Staten, Japan en Australië exclusief en gedoseerd op de markt komen.

In 1994 is het eerste ras van de Hovaria®-serie in de handel gebracht onder de rasnaam 'Hobella' (een combinatie van HO van Hofstede en BELLA, dat in het Italiaans 'schoonheid' betekent). In het jaar volgend op de succesvolle introductie van deze bijzondere hortensia, is het ras meermaals bekroond met belangrijke onderscheidingen.

Begin 1996 werden Koos en Wilko Hofstede genomineerd als Agrarische Ondernemers van het Jaar 1995. 1996 was ook het jaar van de introductie van het 2e ras in de Hovaria® Serie: de blauwe 'Homigo' die evenals de 'Hobella' na de beginkleur doorkleurt via groen naar kersenrood.

De veredeling en selectie ging door en hun derde 'kindje' met een heel zachtroze bloemkleur (in zure grond opaal-blauw) werd in 1997 uitgebracht onder de naam Hovaria® 'Hopaline'. Ook haar bloemen krijgen dezelfde mooie rode herfsttinten in het najaar.

Vervolgens was het in 1998 de beurt aan de succesvolle 'Vuurwerk'-hortensia, de eerste dubbelbloemige Hydrangea en in 1999 aan de aubergine-kleurige 'Hobergine'. Voor deze twee rassen ontvingen Koos en Wilko in maart 2000 de Holland Award 1999.
In het voorjaar van 2000 werden de Hovaria® 'Holibel' en Hovaria® Quercifolia op de markt gebracht.
Ook 2001 was goed voor twee nieuwe, bijzondere hortensia's. Als vervolg op de witte 'Vuurwerk'-hortensia, die in 1998 werd geïntroduceerd, heeft in maart 2001 de roze 'Vuurwerk'-hortensia het Hovariasortiment versterkt. Qua groei is ze niet te vergelijken met de witte 'Vuurwerk', ze heeft echter wel de kenmerkende dubbele bloemen aan haar platte bloemschermen.
In april 2001 volgde het eerste ras dat ontwikkeld is door een Japanse veredelaar en door Hovaria in Europa wordt vermarkt. Haar naam: Hovaria® 'Love you kiss'. Een opvallende verschijning en belangrijke aanvulling op het bestaande sortiment!
Het "zusje" van de 'Love you kiss', de Hovaria 'Mirai', werd vervolgens in het voorjaar van 2002 geïntroduceerd. Iets later in het jaar werd de Vuurwerk-serie compleet met het verschijnen van 'Vuurwerk blauw-violet'.
2003 was het jaar waarin het 3e Japanse ras, de Hovaria 'Ripple' werd toegevoegd aan de Hovaria Serie.
In latere jaren viel de eer de beurt aan wederom bijzondere verschijningen: Hovaria 'Hopcorn', met bloempjes als popcorn en Hovaria 'Hayes Starburst', de dubbelbloemige Annabelle.

Vanaf 2006 wordt hard gewerkt aan de nieuwbouw van een geheel nieuwe kwekerij in glastuinbouwgebied 'Bergerden', gelegen tussen Huissen en Bemmel. In dit hypermoderne kassengebied hebben alle tuinders gezamenlijk één energie- en waterbedrijf, waardoor de nodige besparingen kunnen worden bereikt. De Hofstede's bouwen aldaar op zo'n 5 hectare een nieuwe kas en containervelden, waarmee de drie oude locaties vervangen worden.

Hovaria®'s zijn inmiddels verspreid over geheel Europa en worden eveneens gekweekt in de Verenigde Staten (merknaam Kaleidoscope®), Japan en Australië. Voor alle landen is inmiddels kwekersrecht of plantpatent aangevraagd of reeds verleend. Dit kwekersrecht c.q. plantpatent is nodig om de veredelaar te beschermen tegen plagiaat: wanneer anderen zomaar zijn rassen (waarin veel tijd en moeite is gestoken) zouden mogen vermeerderen, kunnen de ontwikkelingskosten nooit terugverdiend worden. Dit zou het einde betekenen van de vernieuwing van het sortiment.

Journalist Miro Wartena van het tijdschrift 'Quadrant' kwalificeerde hun producten als volgt: "Ze zorgen voor 'Creativiteit in een exclusief product'".

Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright © 1999-2009. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 27 maart 2009