Hovaria® 'Hobergine'
Er is nu een hortensia met een bordeaux-rode tot aubergine kleur, die u zelf naar eigen smaak en inzicht kunt veranderen tot de door u geliefde kleur is ontstaan: de Hovaria® 'Hobergine'!

Hovaria 'Hobergine'

Deze door uzelf in vele kleuren te veranderen hortensia kan, nadat ze in de kamer heeft gebloeid, in de tuin worden geplant. Daar zal ze elk jaar opnieuw (al naar gelang de lichtsterkte, grondsoort en aluminiumgift) antique-rose/bordeaux-rood of aubergine tot violet/paars en purper kunnen bloeien.

Bij deze Hovaria® 'Hobergine' kunt u zelf de kleur beïnvloeden via aanpassingen van de standplaats en de zuurgraad van de grond (pH-waarde) en door jaarlijks volgens gebruiksaanwijzing al dan niet aluin te doseren totdat u de naar uw eigen smaak, allermooiste kleur heeft bereikt. En deze 'Hobergine' kan zelfs met uw kleurideeën mee veranderen! U verkrijgt uw favoriete kleur door de bijbehorende behandeling toe te passen:

Antique-rose in kalkrijke grond, geen aluin, vrij veel schaduw;
Bordeaux-rood in kalkrijke grond, geen aluin, vrij veel licht;
Violet-paars in zure grond, met aluin, niet zo veel licht;
Aubergine-purper in zure grond, met aluin, vrij veel licht.


Hovaria 'Hobergine' in de bordeaux-rode kleur

'Hobergine' groeit compacter dan de meeste andere hortensia's. Ook de bloemschermen zijn gemiddeld wat kleiner. Een uitkomst wanneer alle andere hortensia's te groot worden.

Enkele belangrijke verzorgingstips voor binnen en buiten:

Plaats deze plant pal voor het raam. Een koelere, lichte plaats verlengt de bloeitijd.
Tussen mei en september kan ze definitief buiten geplant worden (hoe eerder des te beter), ze is dan winterhard. Tijdens de eerste winter na het uitplanten echter wel voor enige extra bescherming zorgen.
Nooit in langdurige felle (middag)zon of tocht, aarde vochtig houden, doch voorkom "natte voeten". Ze is echter toleranter voor felle zon dan de gemiddelde hortensia.

Hovaria® 'Hobergine' is in maart 2000 samen met de 'Vuurwerk'-hortensia bekroond met de Holland Award 1999. Een belangrijke blijk van waardering voor deze veelzijdige nieuwe hortensia.


Hovaria 'Hobergine' in 't zonnetje

Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright © 2000-2002. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 26 april 2002