Bloemen drogen

De bloemen van een hortensia zijn meestal goed als droogbloem te gebruiken. Vooral de bloemen van de HovariaÒ -rassen (’Hobella’, ’Homigo’, ’Hopaline’ en ’Hobergine’), zijn uitermate geschikt als ze in de 2e of 3e fase worden geoogst (groen of rood).

Het beste resultaat wordt verkregen als men de bloemen zo lang mogelijk aan de plant laat tot deze hard en wat leerachtig aanvoelen. Na het afknippen in enkele centimeters water zetten, waaraan eventueel wat heestervoedsel is toegevoegd en plaatsen op een koele en donkere ruimte. Zo blijft ook de kleur het beste behouden.

Het water in de vaas niet bijvullen. Vervolgens kunnen de bloemen eventueel ondersteboven opgehangen worden in dezelfde ruimte. Men kan ook glycerine aan het water toevoegen. Daardoor blijven de bloemen nog beter op kleur, maar worden wel wat brosser.

De gedroogde bloemen laten zich zeer goed verwerken in allerlei stukjes en kransen. Vooral de afwisseling van de groene en rode kleuren van de HovariaÒ -rassen is erg mooi!

De droogbloemen verbleken meer naarmate de tijd verstrijkt en de lichtintensiteit hoger is. Maar met een goede verzorging van uw Hovaria®-hortensia’s in de tuin is het mogelijk ieder jaar opnieuw droogbloemen te oogsten.

Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright © 2000-2002. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 26 april 2002