Blauwkleuring

De bloemkleuren van hortensia zijn in het algemeen rood, roze en wit. Bij de meeste roze rassen kan de bloemkleur onder invloed van een aantal factoren blauw worden. De mogelijkheid van een goede blauwkleuring is afhankelijk van:

Het ras. Bijvoorbeeld: de zachtroze Hovaria® ’Hobella’ zal in fase 1, wat men ook probeert, roze blijven. De Hovaria® ’Homigo’ daarentegen kan prachtig hemelsblauw worden.

Zure grond (is grond met weinig kalk), die tevens wat ijzer maar vooral aluminium bevat;

Soort water. Niet gieten met kalkhoudend water, doch met regenwater;

Bemesting. Geen meststoffen geven gedurende de periode juli - maart en in de resterende periode zeer spaarzaam bemesten, des te blauwer zal de kleur zijn. Het blad en de bloemen zullen bij weinig mest wel wat kleiner blijven, doch ook steviger zijn. Kort na de winterperiode kan als bemesting wat turf met een weinig gedroogde koemest door de bovenlaag van de grond gewerkt worden.

Worden hortensia’s spontaan blauw, dan staan ze meestal in zure grond of in heel arme zandgrond.

De blauwkleuring kan mede worden bevorderd door het gebruik van kali-aluin of aluminium-sulfaat. Men dient dit jaarlijks, éénmalig zo’n 20-100 gram per plant afhankelijk van de grootte van de plant of pot, tussen begin en half september rondom de plant te strooien en inharken, of goed oplossen in warm water en dicht bij de plant gieten. Voorkom dat de aluin het blad raakt.
Snel en gemakkelijk aluin kopen? Klik hier om te bestellen!

Indien u de bloemen het volgende jaar blauw genoeg vindt, geef dan niets meer bij of pas een lagere dosering toe. Een plant in zure grond heeft minder nodig dan een plant in een meer kalkrijke bodem. Als roze hortensia’s in uw tuin juist allemaal blauw worden en u wilt deze roze houden, klik dan hier.

Blijven blauwe hortensia’s in uw tuin niet blauw, ook niet na toevoeging van (kali-)aluin of aluminiumsulfaat, dan kunt u het beste een ruim plantgat graven van tenminste 50x50x50cm (bij voorkeur 75x75x75cm), dit geheel met plastic bekleden (denk echter aan een afvoermogelijkheid van het overtollige water en zorg dat de wortels niet door deze gaten in de ondergrond kunnen doorwortelen) en breng daarin licht zure (eventueel zandige) veengrond van pH 4 tot 4,5.

Plant hierin voor de zekerheid een nieuwe hortensia, Hovaria® ’Homigo’  is bijvoorbeeld zeer geschikt, omdat u dan met een goede blauwe plant begint die al in de juiste grond staat.

U kunt ook een grote pot of kuip nemen waar u de geschikte grond in doet en vervolgens eveneens een mooie blauwe Hovaria® ’Homigo’ in plant. Klik voor tips over hortensia als kuipplant.

Het zuurgehalte van de grond wordt aangegeven met de pH-waarde. Een pH van 5 en minder betekent zure grond, goed voor blauwe hortensia’s. Een pH van 6-6,5 en hoger betekent neutrale tot kalkrijke grond, waarin hortensia’s roze worden en blijven.

Andere middeltjes:
Er wordt vaak gezegd dat met roestige spijkers, een zakje blauwsel voor de was of koperen munten hortensia's ook blauw te maken zijn. Dit zijn fabeltjes. In theorie zouden roestige spijkers KUNNEN helpen, maar dan moet de grond wel heel erg goed geschikt zijn voor blauwe hortensia's (zure grond) en nog geen voor de plant beschikbaar ijzer bevatten.

Tegenwoordig is er van verschillende producenten speciale "Hortensia mest voor blauwe hortensia's" in de handel. Het gaat hier om NPK meststof met aluin of aluminiumsulfaat. Dat is in principe goed, echter alleen wanneer de mest en de aluin apart verpakt zijn: De hortensia heeft namelijk graag van maart tot en met juli mest en vervolgens een periode van 'armoede'. Indien dan in begin september de aluin aan de 'hongerige' plant gegeven wordt, heeft dat het meeste effect. Echter, wanneer hortensia's in kalkrijke grond staan, zullen zij OOK met deze 'speciale' meststoffen NIET of nauwelijks blauw worden. Zie daarvoor de aanwijzingen bovenaan deze pagina.

Teller Blauw

Omdat het niet zo gemakkelijk is om aan aluin te komen, bieden wij u via onze site de mogelijkheid om dit product snel en simpel bij u thuis te laten bezorgen via de post. Klik hier voor de bestelpagina


Gebruik exact hetzelfde product als de professionele kweker, dan weet u zeker dat het goed zit!

 

 

 

Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright© 2000-2013. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 26 augustus 2013