Uitplanten / Verplanten

Uitplanten in de tuin

De hortensia komt van oorsprong uit bosachtige gebieden waar beschutting tegen de felle zon aanwezig is. Het is bij het kiezen van een plaats in de tuin dan ook aan te raden daarmee rekening te houden. Een ideale plaats is aan de noordoost- of oostzijde van een beschuttende muur of haag waar ook minder regen op de plant valt (wel wat vaker bijgieten); nooit op het zuiden in de felle zon: daar zullen de bloemen zeer snel verbranden.

Attentie: Denk er aan dat een kamerplant die naar buiten gaat, eerst afgehard dient te worden, d.w.z. geleidelijk aan de buitenomstandigheden moet gewennen. Zie details hierover onder ’afharden’.

Graaf na het afharden een gat dat voldoende ruim is. Dompel de potkluit van de hortensia eerst enige tijd in het water en verwijder daarna de pot. Plaats de plant zodanig in het gat dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder het maaiveld komt. Vul het gat daarna aan met grond, eventueel vermengd met wat turf en/of een weinig gedroogde koemest, en geef na het planten rijkelijk water.

Hortensia's groeien op elke grondsoort. Op gronden met een hoge pH, bijvoorbeeld op kleigrond, kunnen zich echter soms gebreksverschijnselen voordoen. Bepaalde voedingsstoffen en mineralen, meestal ijzer, zijn bij die hoge pH niet goed opneembaar, waardoor bladeren geel kunnen worden. Dit is tijdelijk te verhelpen door bijvoorbeeld extra ijzer te geven, maar de oorzaak wordt daarmee niet weggenomen. Wees daarom problemen vóór, door in geval van aanwezigheid van grond met een hoge pH al meteen bij het uitplanten rijkelijk zure turf door deze grond te mengen.

Wilt u een blauwe hortensia in de tuin uitplanten, lees dan eerst de tips onder ’blauwen’.

Uitplanten als kuipplant

Attentie: Denk er aan dat een kamerplant die naar buiten gaat, eerst afgehard dient te worden, d.w.z. geleidelijk aan de buitenomstandigheden moet gewennen. Zie details hierover onder ’afharden’.

Kies een pot of kuip (met gat voor de afwatering) van voldoende omvang, zodat de plant veel wortels kan vormen hetgeen de totale groei bevordert en de grond minder snel droog laat worden. Zo kunt u de hortensia een wat grotere watervoorraad geven en de plant zal niet zo snel omwaaien.

Dompel de potkluit van de hortensia eerst enige tijd in het water en verwijder daarna de pot. Plaats de plant zodanig in de kuip dat de bovenkant van de kluit enkele centimeters onder de rand komt. Vul daarna aan met een goede tuinaarde, tot 1 of 2 centimeter onder de rand, zodat bij het watergeven het water niet meteen over de rand stroomt. Geef dan rijkelijk water.

Wilt u een blauwe hortensia in een kuip uitplanten, lees dan de tips onder ’blauwen’.

Een ideale standplaats voor een hortensia in pot of kuip is aan de noordoost- of oostzijde van een beschuttende muur of haag; nooit op het zuiden in de felle zon: daar zullen de bloemen zeer snel verbranden.

Verplanten

Grote wortelkluit = Grote overlevingskans!
De ideale periode voor het verplanten van hortensia's zijn de maanden maart en (begin) april: De planten zijn dan nog niet ver uitgelopen en de strengste vorst is reeds voorbij.
Omdat de wortels beschadigd zullen worden bij het verplanten, moet namelijk een periode gekozen worden waarin de plant niet veel water verdampt en nauwelijks meer vorst van betekenis te verduren zal krijgen. Geef in het voorjaar en de zomer volgend op het verplanten regelmatig extra water.

Het is eventueel ook mogelijk om eind juni/begin juli te verplanten. Daartoe snoeit u de struik eerst tot ongeveer de halve hoogte terug. Daarmee wordt veel blad weggehaald en dat is nodig om de verdamping sterk te beperken. Weliswaar bent u in één klap alle bloemen kwijt, maar de plant heeft nog wel voldoende tijd om opnieuw wat uit te groeien en in de herfst bloemknoppen voor het nieuwe jaar aan te leggen.
Als u wacht tot medio augustus of nóg later, dan lukt het bij de meeste rassen niet meer om nog bloemknoppen aan te leggen en zit u de volgende zomer zonder bloem.

Zeker als het in de weken na het verplanten warm en zonnig is, zorgt u natuurlijk voor veel water en liefst een parasol of een oud laken boven de plant om hem gemakkelijker te laten overleven.

Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright © 2000-2007. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 31 juli 2007