Winterhardheid

Winterhardheid - vorstgevoeligheid

De meeste hortensia’s zijn winterhard. Hieronder moet worden verstaan dat de takken en gesloten knoppen niet dood vriezen. Het kan evenwel gebeuren (vooral bij kuipplanten) dat de grond waarin het wortelgestel zich bevindt geheel bevriest. Bij aanhoudende schrale, uitdrogende vrieskou (zeker bij veel wind) kunnen takken en knoppen dan verdrogen, omdat geen vocht meer vanuit de wortels kan worden aangevoerd. Dit kan worden voorkomen door de planten tijdens strenge vorst goed af te dekken met bijv. noppenfolie (zgn. ’bubbeltjesplastic’) of in het geval van kuipplanten ze liefst binnen een plaats te geven (zo koel en licht mogelijk).

Gedurende de eerste winter na het planten, als de beworteling nog niet diep genoeg is of wanneer er sprake is van een slechte tuingrond, is er een grotere kans op schade tijdens wintervorst. Dan is dus zeker extra bescherming noodzakelijk.

Gevoelig voor nachtvorst zijn de in het voorjaar uitgelopen knoppen. De meeste hortensia’s laten hun knoppen reeds vroeg uitlopen waardoor ze gemakkelijk door een nachtvorst kunnen worden overvallen en zo alsnog bevriezen. Deze knoppen kunnen het beste worden afgedekt indien er voor die nacht vorst aan de grond wordt voorspeld. Door deze bescherming wordt dus een rijkere bloei verkregen.

Doordat de van kleur veranderende Hovaria®-hortensia’s een goede knopzetting hebben, is het mogelijk dat, na bevriezing van de uitgelopen knoppen, zich opnieuw knoppen vormen die nog hetzelfde jaar -weliswaar wat later- zullen bloeien. Met Hovaria®-rassen bent u dus wat meer verzekerd van een bloemenpracht in uw tuin.

Ziet u op deze pagina géén index, klik dan hier

Created by Koos and Wilko Hofstede Copyright © 2000-2002. All rights reserved.
Voor het laatst veranderd: 26 april 2002